Stjernebilleder eller stjernetegn?
Du har sikkert hørt om stjernetegn. Der tales normalt om tegn som Løven, Tyren eller Fiskene. Samlingen af disse stjernetegn taler man om indenfor astrologien — en pseudovidenskab, som tildeler visse egenskaber til personer alt efter hvilket tidsrum, de er født i. Astronomi er derimod videnskaben om universet og himmellegemerne og beskæftiger sig i bund og grund med alt, som befinder sig udenfor planeten Jorden. Her taler man om stjernekonstellationer som stjernebilleder.
Stjernebilleder
Men hvilke stjernebilleder kender du til? Og hvilke kan man se fra Danmark? Visse stjernebilleder kan kun ses på bestemte tider af året, eller på bestemte tider af døgnet. Her kommer en gennemgang af de mest almindelige stjernebilleder samt hvordan du kan se dem.
Nordstjernen
For at kunne orientere sig på himlen, er det en god idé at starte med at lede efter Nordstjernen. I modsætning til andre stjerner og stjernebilleder, så oplever man at Nordstjernen er samme sted. Det skyldes, at Jorden drejer rundt om sin egen akse, og aksen er tilfældigvis rettet mod Nordstjernen. De stjerner og stjernebilleder, som ligger tættest på Nordstjernen kan lettest ses, da de befinder sig over horisonten igennem hele den mørke nat.
Karlsvognen
En samling af stjerner, som er nem at genkende på grund af dens form som en vogn. Karlsvognen klassificeres egentlig ikke som et stjernebillede, men kaldes for en asterisme. En asterisme betyder, at det er et let genkendeligt mønster af stjerner. Karlsvognen er faktisk en del af det større stjernebillede, Store Bjørn.
Store Bjørn
Store Bjørn er et stjernebilledet som karakteriseres af en stor krop, fire ben og en lang hale. Trods den lange hale, som egentlig ikke er et træk hos bjørne, har mange mennesker fra forskellige steder alligevel set den som en bjørn.
Cassiopeia
Dette stjernebillede ligger nogenlunde lige så langt fra Nordstjernen som Karlsvognen gør, men i den modsatte retning. Det ser næsten ud som om Nordstjernen er placeret mellem Cassiopeia og Karlsvognen. Stjernebilledet Cassiopeia ser ud som et skævt, lille W og er synlig på himlen hele året i Danmark.
Orion
Et af de stjernebilleder, som er lettest at genkende på stjernehimlen. Orion kaldes også for Jægeren, da det ligner en menneskekrop med udstrakte arme. Stjernebilledet kan ikke ses hele året rundt, den forsvinder nemlig dele af året, hvor den går ned under horisonten. Orion er mest synlig om vinteren.
Betelgeuse og Bellatrix
Orion består af flere spændende stjerner. En af disse er Betelgeuse, en rød superkæmpe med en volumen, som er en milliard gange større end solens, men som man i løbet af de sidste hundrede år har set krympe hastigt i størrelse. Det betyder, at den indenfor et vist tidsrum kan forvandles til en supernova. En supernova opstår, når en kæmpestjerne dør. Lige overfor Betelgeuse, på jægerens anden skulder, finder vi Bellatrix, en blå-hvid kæmpestjerne som er fire gange varmere end solen.
Orions bælte
Som navnet indikerer, er dette en samling af stjerner rundt om taljen på Jægeren, altså stjernebilledet Orion. Orions bælte består af tre stjerner som er placeret på en lige række.
Et teleskop giver dig mulighed for at se nærmere
Nu har vi gennemgået de stjernebilleder, som er blandt de letteste at se på himlen med det blotte øje. Selvom du godt kan selv kan lokalisere og udpege stjernebillederne, så er det en helt anden sag at se dem på nært hold. Et godt teleskop giver dig mulighed for at komme tættere på de stjerner og stjernebilleder, vi lige har nævnt. Ved hjælp af et teleskop kan du måske se blandt andet Oriontågen og alle dens farver. Eller også finder du andre detaljer oppe på stjernehimlen. God fornøjelse næste gang du skal til at kigge op!